Заместник-министърът на външните работи Румен Александров ще стане постоянен представител на България в Европейския съюз на мястото на Димитър Цанчев. Предложение с това съдържание е отправило правителството до президента, става ясно от системата за правна информация на Министерския съвет. Очаква се до края на седмицата президентът да издаде указ за назначаването му, за да може Александров да поеме поста още от 1 септември.

За готвеното назначение на Александров  “Клуб Z” написа още на 8 август, когато стана ясно, че Димитър Цанчев е спечелил безапелационно конкурса за ръководител на делегацията на Европейския съюз в Израел. 

 
Освен че е зам.-министър в служебния кабинет, Румен Александров бе генерален директор по европейските въпроси при вицепремиера Екатерина Захариева. Преди това бе заместник на бившия външен министър Даниел Митов (сега зам.-председател на ГЕРБ), който го награди с посланически мандат в Хага, Холандия. 

Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз е най-голямото дипломатическо представителство на Република България и със своите близо 200 служители наподобява малко министерство.  

В структурата му са включени експерти от всички министерства, като  общите им усилия са насочени към представяне и защита на българските позиции пред институциите на ЕС. 

Служебният външен министър Светлан Стоев няма да остави вакантен поста на своя заместник, научи "Клуб Z". С най-големи шансове е Тодор Чуров, досегашният ни посланик в Букурещ, нищо че е на пенсионна възраст - на 67 години. Чуров бе заместник на Кристиян Вигенин и Ивайло Калфин.